1.1 De docent is een lerende en innoverende professional
1.1.1 De docent toont aan dat hij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs.
Voor mijn onderwijs gebruik ik regelmatig een 'kahoot'. Zeker 1 keer per hoofdstuk zet ik kahoot in om de lesstof te herhalen. Ik heb zelf een kahoot gemaakt bij het hoofdstuk 'vergelijkingen' voor klas 1TL (Theoretische Leerweg) . Daarnaast heb ik een lijst met favoriete kahoots, die door anderen zijn gemaakt.
Voor het inzichtelijk maken van de stelling van Pythagoras (klas 2) maak ik graag gebruik van het computerprogramma geogebra. De stelling wordt prachtig weergegeven met deze online beschikbare animatie.
1.1.2 De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs.
Ik heb een applet gemaakt in geogebra om leerlingen meer inzicht te geven in lineaire formules. Het blijkt dat leerlingen het lastig vinden om bij een grafiek een formule op te stellen. Daarvoor moet eerst het startgetal en hellingsgetal gevonden worden. Deze applet laat zien hoe een formule verandert als het start- of hellingsgetal verandert. Door de schuifknoppen is het mogelijk de grafiek te laten verschuiven. De bijbehorende formule wordt bij de grafiek getoond. Ik heb deze applet gemaakt voor het vak 'vlakke meetkunde'. De beoordeling van de docent op deze applet was: ‘Simpele’ applet, maar uitermate nuttig. Je schrijft dat jouw leerlingen uit 1HV en ook nog in de tweede klas moeite hebben met het opstellen van lineaire formules, nou, ik kan je zeggen dat je jouw applet in havo 5 wiskunde A prima nog kan gebruiken.
1.2 De docent is een flexibele en adaptieve professional
1.2.1 De docent toont aan dat hij kan inspelen op onderwijskundige veranderingen en behoeften met betrekking tot het gebruik van ICT.
Ik ben voor mijn onderwijs ontzettend blij met de huidige mogelijkheden van ICT. Toen ik zelf op het voortgezet onderwijs zat, waren er alleen nog maar 'ouderwetse' schoolborden met krijt en een wisdoek. Een wiskundedocent moest dus veel (zelf) tekenen en dat elke keer weer opnieuw. Doordat ik gebruik kan maken van het digibord, heb ik snel een ruitjespapier op het bord, kan ik via de wiskundegereedschappen onder andere de geodriehoek en passer gebruiken. Mijn lesvoorbereiding sla ik op, zodat ik deze opnieuw kan gebruiken. Dit scheelt veel tijd en de lay-out is altijd identiek.
1.2.2 De docent toont aan dat hij initiatieven neemt in het gebruik van ICT om zo sociale- en crossculturele vaardigheden te bevorderen.
In mijn rol als docent richting leerlingen ben ik nog niet echt bezig met deze competentie. Wel als collega en student. In de whatsapp-groep van de collega's worden, naast allerlei dagelijkse dingen, ook werkgerelateerde zaken geregeld. Zo wordt een roosterwijziging via de app aangekondigd, worden foto's van een klasse-uitje/uitwisselingsweek gedeeld en houden de studerende collega's de andere collega's op de hoogte van de studieresultaten.
Ook met de medestudenten hebben we een appgroep. Hier delen we o.a. vragen over huiswerk, uitwerkingen, gezamenlijke opdrachten, roosters en toetsuitslagen.


1.3 De docent is een reflecterende en onderzoekende professional
1.3.1 De docent toont aan op methodische wijze ICT-gebruik te analyseren om zo systematisch verbeterpunten in zijn lespraktijk toe te passen en te beoordelen op effectiviteit.
Dit ICT-portfolio is een manier om te laten zien op welke wijze ik ICT analyseer en inzet in mijn onderwijs om vervolgens te evalueren.
1.3.2 De docent toont aan dat hij zoekt naar (interdisciplinaire) samenwerking met collega’s die in een vergelijkbare situatie rondom ICT
en onderwijs verkeren.
Zoals ik al aangaf, probeer ik collega's enthousiast te krijgen voor het werken met ActiveInspire. Ook wordt ik met enige regelmaat door collega's gevraagd of ik verstand heb van (bijv.) Excel. Omdat ik mijn ECDL heb gehaald (zie 2.2.3) kan ik meestal goede hulp bieden.
Voor dit ICT-portfolio ben ik samen met een medestudent aan de slag gegaan met de site van kennisnet (wikiwijs.nl) om een leerarrangement op te stellen.
1.4 De docent is een samenwerkende professional
1.4.1 De docent toont aan dat hij opgedane ICT kennis en vaardigheden met andere docenten (binnen of buiten de school) kan delen om zo nieuwe kennis te construeren.
In de voorjaarsvakantie ben ik 2 dagdelen in het InnovationLab van de NHL geweest om te werken aan mijn ICT-portfolio. Dit deed ik samen met andere studenten. Samen aan het werk heeft als voordeel dat je elkaar kunt helpen en bevragen. Zo heb ik nieuwe kennis opgedaan en kennis gedeeld. Om iets heel simpels te noemen: ik maak vaak gebruik van een screenshot, die ik vervolgens weer in Word aanpas met bijsnijden. Ik heb tijdens deze bijeenkomsten geleerd dat dit veel simpeler kan door gebruik te maken van het knipprogramma van de laptop/computer. Deze heb ik daarom meteen aan de taakbalk van mijn laptop vastgemaakt. Dat scheelt me nu veel tijd.



1.4.2 De docent ondersteunt en motiveert collega’s en leerlingen in hun ICT ontwikkeling.
Ik maak in mijn lessen gebruik van het programma ActiveInspire voor het digibord. Veel van mijn collega's werken met powerpointpresentaties. Voor een LessonStudy-sessie die ik op mijn school heb gevolgd, heb ik mijn les (zoals gebruikelijk) voorbereid met ActiveInspire. Mijn collega's waren enthousiast over dit programma, vooral omdat het de mogelijkheid biedt om op het bord mee te schrijven in een website. Daarvoor gebruik ik de bureaubladannotatie. Door collega's de mogelijkheden te laten zien van het programma maak ik ze enthousiast om zelf ook lessen op deze manier te verzorgen.
Leerlingen weten ook dat ik niet zonder het digibord kan. Omdat ik het bord altijd gebruik, raken de batterijen van de bordpen sneller leeg dan bij collega's. Het gebeurt dus regelmatig dat ik een leerling naar de conciërge stuur voor nieuwe batterijen, wat ze overigens graag even doen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb