2.1 Hardware

 2.1.1 De docent toont aan diverse hardware te kunnen benoemen, aansluiten en bedienen. 

Op de school waar ik werk heeft elk lokaal een eigen digibord en computer. Deze zijn op de juiste manier aangesloten. De beamer zet ik aan met de afstandsbediening. Met de afstandsbediening zet ik ook het beeld op bevriezen of ik gebruik de a/v mute-knop om het beeld voor de leerlingen op zwart te zetten. Ik reinig regelmatig het filter uit de beamer, om de levensduur van de lamp te vergroten. De pennen van het digibord gebruik ik in combinatie met het programma ActiveInspire. Vanwege het vele gebruik moet de batterij (penlite 1,5v) regelmatig vervangen worden. 

De wireless afstandbediening waarmee ik dia's kan doorklikken gebruik ik niet heel vaak. Dit komt omdat ik meestal bij het bord sta en met de pen doorklik naar de volgende dia.

Als ik foto's vanaf mijn telefoon wil toevoegen aan mijn flipchart, mail ik deze naar mijn werkmail. Op deze manier hoef ik het kabeltje om de telefoon aan de computer te sluiten niet altijd mee te nemen. Ik sla mijn flipcharts en foto's op op een usb-stick. Deze kan ik via de usb-poort aan de computer koppelen. Op deze manier heb ik ook de foto hiernaast toegevoegd en de andere foto's op deze site. 

 

2.2 Software

2.2.1 De docent toont aan over algemene kennis van ICT te beschikken en de vaardigheden ten aanzien van bestandsbeheer te beheersen.

Ik gebruik een USB-stick voor mijn bestanden. Deze USB-stick heb ik aan een keycord waar ook de sleutel van mijn lokaal aan zit. Zo kan ik 'm eigenlijk nooit vergeten. De USB-stick is overzichtelijk ingedeeld in mappen. Zo staan alle lessen in een map 'digibord' , onderverdeeld in de klassen die ik les geef. Binnen elke klas staan de lessen in een map per hoofdstuk en elke les van dat hoofdstuk staat op paragraaf en onderwerp.

 

2.2.2 De docent toont aan dat hij de vaardigheden beheerst om met software effectieve samenwerking en communicatie tot stand te brengen.

Voor de studie docent wiskunde maak ik gebruik van Dropbox. In de dropbox worden bestanden geplaatst van groepsopdrachten, maar ook samenvattingen en lesideeën worden daarin uitgewisseld.

 

2.2.3 De docent toont aan dat hij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheetprogramma’s en presentatiesoftware.

Ik heb mijn digitaal rijbewijs gehaald. Hierin stonden de programma's van Microsoft centraal. Ik heb daarvoor van 5 programma's de 'ins' en 'outs' geleerd en dit met een examen afgerond. Voor mijn huidige werk gebruik ik o.a. een bestand in excel voor het berekenen van cijfers. Hierin kan ik aangeven op welke manier ik het leerlingwerk wil beoordelen (aantal vragen, percentage goed, wat is voldoende), waarna het programma berekent welk cijfer hoort bij het behaalde aantal punten.

 

2.2.4 De docent toont aan dat hij een presentatie kan ondersteunen door gebruik te maken van software en hardware.

Elke les bereid ik voor met ActiveInspire. De openingsdia bevat altijd het huiswerk, wat we deze les gaan doen en het lesdoel. Vaak zet ik er ook alvast een plaatje bij, bedoeld als afsluiter om het doel te kunnen checken aan het eind van de les. 

Zoals bij de les over het opstellen van lineaire formules. Aan het eind van de les stellen de leerlingen bij elke grafiek een formule op. Zo kunnen ze laten zien of het doel is gehaald.

2.2.5 De docent toont aan dat hij kan werken met de elektronische leeromgeving, portfoliosoftware, (leerling gerelateerde) administratieve systemen van de school.

De school waar ik werk, maakt gebruik van Magister. Hier vind ik mijn agenda, maar ook de leerlingenadministratie en de digitale leeromgeving. Ik gebruik de bronnen elke les om het lesboek op het digibord te projecteren. Zodoende kan ik via het programma ActiveInspire meeschrijven in het boek samen met de leerlingen. 

De cijfers en ook notities van bijvoorbeeld mentorgesprekken en gesprekken met ouders op de spreekavond worden ook in Magister verwerkt.

Daarnaast maak ik voor mijn mentorklas gebruik van het digitaal portfolio van Peppels.net. Hierin werken de leerlingen aan hun eigen digitaal portfolio als onderdeel van het vak LOB (Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding). Via mijn eigen inlogscherm kan ik volgen met welke opdracht leerlingen bezig zijn en wat al is ingeleverd.

 

2.2.6) De docent toont aan dat hij educatieve software, serious games en mobiele apps kan inzetten.

Zoals ik al eerder aangaf gebruik ik regelmatig een kahoot. Ik zet deze in om de leerstof te checken of om nog eens extra te oefenen. Zelf heb ik 1 kahoot gemaakt, daarnaast heb ik een aantal kahoots opgeslagen als mijn favoriet.

Ook de animaties van geogebra zijn geschikt om te gebruiken in de les. Ik heb zelf 1 applet gemaakt voor een lastig onderwerp waar ik zelf met mijn leerlingen tegenaan liep, namelijk lineaire formules. In deze applet wordt het start- en hellingsgetal inzichtelijk gemaakt. Samen met medestudenten hebben we in totaal 3 applets gemaakt. De applets van mijn medestudenten heb ik nog niet ingezet, omdat de onderwerpen daarvan nog niet in mijn les aan de orde is geweest. In de toekomst wil ook gebruik gaan maken van de kant-en-klare applets van geogebra, zoals de animatie van de stelling van Pythagoras, die ik al eerder noemde.

 

2.2.7) De docent toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/converteren, publiceren en delen.

De foto's die ik op deze website heb geplaatst zijn op zich al een bewijs dat ik deze competentie beheers. Met de app 'PicPac' heb ik een stop-motionfilmpje gemaakt. Deze had ik hier willen publiceren, maar dit lukt helaas niet, omdat ik de gratis versie van jouwweb gebruik. Bij de presentatie van mijn ict-portfolio neem ik dit mee. Hiernaast zijn een aantal foto's te zien, die in de stop-motion zijn verwerkt.
Voor het onderwerp 'oppervlakte' heb ik met een van mijn klassen uitgezocht hoeveel leerlingen er op een vierkante meter passen. Vooraf had 1 van de leerlingen een schatting gemaakt: hij dacht dat er wel 14 leerlingen in deze vierkante meter zouden kunnen staan. Ik heb foto's gemaakt tijdens het uitproberen. Deze foto's heb ik verwerkt met de app 'PicPac'. Ik heb deze stop-motion voorzien van een muziekje. De schatting van de leerling was juist: er passen 14 leerlingen op 1 vierkante meter. Het logo van PicPac bevat een link naar de Dropbox waarin het stopmotionfilmpje is opgeslagen.

 

2.2.8) De docent toont aan dat hij kan werken met digitale toetssystemen.

Op het Gomarus College maken wij gebruik van de digitale toetsen van het CITO. In klas 1 wordt een nulmeting afgenomen en in klas 2 een voortgangstoets. Deze toetsen worden afgenomen in het OLC (open leercentrum). Elke leerling heeft zijn eigen inlogcode per toets en leerlingen met dyslexie kunnen gebruik maken van auditieve ondersteuning. Daarvoor maken zij gebruik van een hoofdtelefoon die wordt ingeplugd in de daarvoor bestemde poort van de computer.

2.3 Storingen

2.3.1) De docent is in staat om kleine storingen zelf te benoemen en/of te verhelpen.

Ik werk al meerdere jaren met een computer met digibord. Daar heb ik in het begin erg aan moeten wennen, maar dit bleek uiteindelijk koudwatervrees. Ik maak regelmatig het filter in de beamer schoon. Hier hoopt erg veel stof op en dit kan de levensduur van de lamp verkorten. Daarnaast wil het wel eens voorkomen dat de positie van de digibordpen niet meer de plaats in het scherm verschijnt waar ik 'm hebben wil. Dit kan ik verhelpen door te kalibreren. Op de school waar ik werk is deze handeling in de afstandbediening geprogrammeerd onder de knop 'user'.

Als de lamp van de beamer knapt, zet ik alle apparatuur uit en verwijder alle kabels. Met een schroevendraaier kan ik de beamer losmaken van de houder. De beamer breng ik naar de reparateur. Dit scheelt de school voorrijkosten. 

Als de beamer weer klaar is, hang ik 'm weer aan de houder, schroef 'm vast en bevestig de kabels weer op de juiste plaats.

Voor andere problemen kan ik altijd een collega vragen die veel verstand van computers en beamers heeft. Als er met een programma iets niet goed werkt, schakel ik de bovenschoolse ICT-er in. Dit is voorgekomen toen het programma van ActiveInspire een update had, waarbij de bureaubladannotatie was verdwenen. Dit heb ik nodig om goed les te geven en ik kon het zelf niet oplossen. Hij heeft de 'oude' versie van het programma weer voor mij teruggeplaatst.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb